St. Gallen, 25 mei 2021. Dode planten, verdorde struiken, dode jonge boompjes duiden vaak op een plaag van woelmuizen. De veldmuis, de aardmuis en de woelmuis behoren ook tot dezelfde familie. Deze laatste zijn voor een leek vaak moeilijk te onderscheiden. Als de muizen in tuinen of velden nestelen, planten ze zich snel voort en zijn ze moeilijk te verwijderen. Dus wat kun je doen aan de vervelende knaagdieren? De meest efficiënte en ecologische oplossing bestaat uit preventie met behulp van gericht gebruik van ultrasone verdrijvende middelen en woelmuisvallen.
Verspreiding en vermeerdering van muizen
Om muizen efficiënt te bestrijden, moet men eerst begrijpen hoe ze leven. De knaagdieren planten zich niet voort in de winter en veel dieren sterven in de winter, dus het aantal is het laagst in de lente. Dit verandert snel met het begin van mildere temperaturen en de bloei van de natuur. De randgebieden van bouwland, akkers en tuinen met hoge en dichte begroeiing zijn problematisch. Daar worden de woelmuizen ongestoord en nauwelijks opgemerkt door mensen of roofdieren. Als de muizenpopulatie niet wordt opgemerkt en niet onmiddellijk wordt bestreden, vermenigvuldigt deze zich binnen een paar weken en worden de getroffen gebieden uiterlijk in de zomer letterlijk overspoeld. Woelmuizen planten zich voort van maart tot oktober en werpen in deze tijd drie tot vier keer, gemiddeld 5 jongen per worp. Een aangetast veld kan in de zomer een populatie veldmuizen hebben van ongeveer 500 dieren en meer per hectare. Dan is de strijd nog maar beperkt mogelijk.
Monitoring - bepaal tijdig de aantasting door woelmuizen
Om ervoor te zorgen dat een muizenpopulatie niet zo groot wordt, moet je deze vroegtijdig herkennen en snel handelen. Het is daarom aan te raden al in het voorjaar vallen te plaatsen in de buitenwijken van de te beschermen gebieden. Het aantal en de frequentie van gevangen muizen geeft een goede indicatie van de grootte van de muizenpopulatie. In de tuin zijn dergelijke perifere gebieden struiken, heggen, etc. In het veld of akkerbouw zijn er vrije, onbebouwde gebieden en ook kleine bossen tussen de velden en akkerland. Van daaruit verspreidt de veldmuis zich over de bruikbare gebieden. Mollen werken mee aan de vestiging van veldmuizen en woelmuizen. De kleine knaagdieren maken vaak gebruik van de tunnelsystemen in de grond, die worden uitgegraven door mollen. De mol zelf is een vleeseter en verslindt de ene of de andere jonge muis en heeft daarom geen last van het feit dat ze zijn uitgebreide tunnel gebruiken. De veldmuis bereikt via de tunnel de wortels van planten en eet ze op.
Verdrijf mollen en woelmuizen
Om bruikbare gebieden te beschermen en om mollen en woelmuizen daar vandaan te houden, wordt het gebruik van knaagdierafweermiddelen aanbevolen. Deze zenden geluid en trillingen uit die de dieren storen. De apparaten bieden echter geen 100% bescherming en als er geen andere habitat beschikbaar is, zullen woelmuizen zich toch vestigen. Afhankelijk van de aanbieder verschillen de distributeurs ook in hun impact en effectiviteit. Het Zwitserse kwaliteitsbedrijf SWISSINNO biedt een waterdichte mollenverjager op zonne-energie met een zeer hoge effectieve straal van 650 m² en een zonnecollector die de batterij van het apparaat oplaadt en zo 24 uur per dag bescherming biedt. Dit verdrijft zowel mollen als woelmuizen.
Bestrijdingsmethoden zonder gif of chemicaliën
Het gebruik van gifaas of gifgas wordt steeds kritischer bekeken omdat deze middelen andere dieren in gevaar brengen. Er zijn steeds minder goedgekeurde chemische bestrijdingsmiddelen tegen woelmuizen. In ieder geval wordt het gebruik van gifstoffen op biologisch en ecologisch gekweekte gebieden achterwege gelaten. Het doden van mollen is in Duitsland en Oostenrijk verboden en dus blijft in dit geval alleen de uitdrijving met geluid en trillingen over. Mollen kunnen in alle andere EU-landen worden bestreden. Hiervoor is de SWISSINNO Mollenval SuperCat ideaal. Woelmuizen, aan de andere kant, kunnen zonder beperking worden bestreden met de slagval. Dit moet echter in het voorjaar preventief worden opgezet. Anders groeien de muizenpopulaties zo sterk dat je de controle en het legen van de vallen niet meer kunt bijhouden. Dit geldt vooral voor grote velden en bouwland, in de tuin is de situatie meestal veel gemakkelijker. Vallen zoals de SuperCat-woelmuisval kunnen rechtstreeks in de tunnelsystemen die de woelmuis gebruiken, worden geplaatst. Ongeacht of het een woelmuis, veldmuis, aardmuis of spitsmuis is, de SuperCat is bij uitstek geschikt om ze binnen zeer korte tijd te vangen en te doden. De val werkt zonder gif en heeft geen aas nodig.
Natuurlijke en duurzame oplossingen in ongediertebestrijding
SWISSINNO vertrouwt niet alleen op innovatie en moderne technologie als het gaat om de strijd tegen woelmuizen en mollen, in plaats van chemicaliën en gifstoffen. Voor ander ongedierte zoals ratten, marters, insecten of slakken worden ecologische oplossingen ontwikkeld die in harmonie zijn met de natuur en tegelijkertijd zeer effectief zijn. Het is belangrijk om gebieden die door mensen worden gebruikt te beschermen met behoud van het biologische evenwicht en om dieren onnodig lijden te besparen. De voortdurende verdere ontwikkeling en verbetering van de aangeboden producten maakt duurzame ongediertebestrijding mogelijk en beantwoordt aan de huidige milieu- en dierenwelzijnsnormen
Contact
SWISSINNO SOLUTIONS AG
Rosenbergstrasse 22
9000 St Gallen
Switzerland
T + 41-71-223 4016
F + 41-71-223 4024
info@swissinno.com
https://www.swissinno.com
SWISSINNO SOLUTIONS AG
Rosenbergstrasse 22
9000 St Gallen
Switzerland
T + 41-71-223 4016
F + 41-71-223 4024
info@swissinno.com
https://www.swissinno.com