St. Gallen, 25/05/2021. Döende växter, vissnade buskar och döda trädplantor är ofta tecken på ett sorkangrepp. Sorkfamiljen består bland annat av fältsorken, åkersorken och skogssorken. Dessa arter är ofta svåra att särskilja, särskilt för ett otränat öga. Om sorkarna bygger bon i trädgårdar eller fält fortplantar de sig snabbt och blir svåra att bli av med. Så vad kan du göra för att slippa dessa irriterande gnagare? Den mest effektiva och ekologiska lösningen är förebyggande åtgärder med hjälp av ljudskrämmor och sorkfällor.
Sorkens spridning och fortplantning
För att effektivt kunna kontrollera sorkar måste vi först lära oss om hur de lever. Gnagare fortplantar sig inte på vintern, och många djur dör i dessa mödosamma förhållanden. Därför är antalet gnagare som allra lägst tidigt på våren. Detta förändras givetvis snabbt med mildare temperaturer och naturens uppvaknande. Perifera områden av åkermark, fält och trädgårdar med hög och tät växtlighet är problematiska. Där kan sorkar verka ostört och märks knappt av människor och rovdjur. Om sorkpopulationen inte upptäcks och kontrolleras omedelbart, kommer den att multipliceras på bara några veckor. Och framåt sommaren kommer de angripna områdena krylla av gnagare. Sorkar fortplantar sig från mars till oktober och får under denna period ungar tre till fyra gånger, med ett snitt på fem ungar per kull. Ett angripet fält kan få en sorkpopulation på 500 djur per hektar. Om det får gå så långt är det bara möjligt att kontrollera angreppet till viss del.
Övervakning – upptäck sorkangrepp i god tid
För att förhindra att sorkarna blir så pass många, måste angreppet upptäckas och tas itu med tidigt. Det rekommenderas därför att placera ut fällor under våren i ytterkanterna av de områden som ska skyddas. Antalet och frekvensen infångade sorkar ger ett bra hum om storleken på populationen. I trädgården passar det att placera fällorna nära buskar och häckar. På åkrar och fält finns större oexploaterade områden, samt mindre områden av skogsmark mellan fält. Det är härifrån sorkarna sprider sig till dina odlingar. Mullvadar gynnar bosättningen av sorkar. De små gnagarna använder ofta mullvadens tunnelsystem. Mullvaden är själv en köttätare och äter då och då unga sorkar, så den bryr sig inte så mycket om att sorken använder sig av samma tunnlar. Sorken tar sig till växternas rötter via tunnlarna, och äter sedan upp dem.
Driv bort mullvadar och sorkar
För att skydda jordbruksmark och trädgårdar och hålla mullvadar och sorkar borta, rekommenderas användning av gnagarskrämmor. Dessa sänder ut ljud och vibrationer som stör djuren. Dock ska påpekas att om gnagarna inte hittar någon bättre livsmiljö kan de ignorera störningarna och bosätta sig ändå. Skrämmorna varierar också i kvalitet och effektivitet, beroende på fabrikant. Det schweiziska kvalitetsmärket SWISSINNO erbjuder en vattentålig och soldriven mullvadsskrämma. Den har en radie på 650m² och drivs med en solcell som kontinuerligt laddar enhetens batteri för att ge skydd dygnet runt. Skrämman är effektiv mot både mullvadar och sorkar.
Bekämpningsmetoder fria från gift och kemikalier
Användningen av giftigt lockbete eller giftgas kritiseras mer och mer eftersom dessa substanser är en fara för andra djur. Färre och färre godkända kemiska kontrollagenter finns tillgängliga för sorkbekämpning. Inom ekologiskt jordbruk är dessutom denna typ av gift helt förbjudet. I flera länder, som Tyskland och Österrike, är det även förbjudet att döda mullvadar. I dessa fall är det enda alternativet att driva bort dem med ljudskrämmor. I alla andra EU-länder kan mullvadar bekämpas med fällor. SWISSINNO:s Mullvadsfälla SuperCat är perfekt för detta. Sorkar kan å andra sidan bekämpas med fällor utan begränsningar. Dessa måste dock placeras ut på våren som en förebyggande åtgärd. Annars kommer sorkpopulationen att växa så mycket att det inte längre är möjligt att bekämpa dem eller ens tömma fällorna. Detta gäller särskilt för större fält och åkrar; i trädgården är situationen oftast mycket lättare att handskas med. Fällor som Sorkfällan SuperCat kan sättas ner direkt i tunnelsystemen som sorkarna använder. Oavsett vilken typ av sork det handlar om: fältsork, åkersork eller skogssork, kommer SuperCat att fånga in och döda dem omedelbart. Fällan fungerar utan gift och kräver heller inget lockbete.
Naturlig och hållbar skadedjursbekämpning
Contact
SWISSINNO SOLUTIONS AG
Rosenbergstrasse 22
9000 St Gallen
Switzerland
T + 41-71-223 4016
F + 41-71-223 4024
info@swissinno.com
https://www.swissinno.com
SWISSINNO SOLUTIONS AG
Rosenbergstrasse 22
9000 St Gallen
Switzerland
T + 41-71-223 4016
F + 41-71-223 4024
info@swissinno.com
https://www.swissinno.com